Feralne 8 sekund – błąd sędziów, błąd Anwilu

Share on facebook
Share on twitter

Nie ma żadnych wątpliwości, sędziowie w dogrywce powinni przyznać piłkę Anwilowi, po błędzie 8 sekund gospodarzy z Avellino. Gracze z Włocławka niepotrzebnie jednak przestali bronić.

Kolekcja Mitchell & Ness – NBA za jakim tęsknisz! >>

Doskonały mecz we Włoszech, Anwil przegrał ostatecznie 102:105, relacja znajduje się TUTAJ >> W końcówce było jednak kilka mocno kontrowersyjnych sytuacji. Choć akurat tę trudno nazwać kontrowersyjną, sędziowie popełnili oczywisty błąd.

Jak widać na obrazku powyżej, gdy zawodnik Avellino jest jeszcze wyraźnie na własnej połowie, wyświetla się informacja o 15 sekundach do końca akcji. To powinna być piłka dla mistrzów Polski. Było wówczas jeszcze 1:34 do końca dogrywki, a Włosi prowadzili tyko 1 punktem.

Koszykarze z Włocławka sami popełnili też jednak błąd – niezależnie od posiadania racji, nie powinni przerywać porządnej obrony, skoro nie było gwizdka arbitrów. W efekcie Avellino zaliczyło łatwe punkty z kontrataku w przewadze.

Kolekcja Mitchell & Ness – NBA za jakim tęsknisz! >>




POLECANE

Kilka efektownych momentów nie powinno przysłonić faktu, że Kristaps Porzingis początki w Dallas Mavericks ma trudne. Otrzepanie rdzy po kontuzji i oswojenie się z nowym systemem wymaga czasu, ale nie wszystkie problemy da się sprowadzić właśnie do tych dwóch czynników.

tagi